Drogi użytkowniku

Flash nie bangla, Flash kaput ;-(

Włącz obsługę Flash lub ściągnij najnowszą wersję Adobe Flash Player.

ankieta nie istnieje

Jaki węgiel kupić?

bieżące ponad rok temu    24.06.2019
Artur Borkowski
komentarzy 0 ocen 0 (0%)
A A A

Podziel się linkiem ze znajomym.

Twoja nazwa
podaj swój adres e-mail
podaj adres e-mail znajomego
Jaki węgiel kupić? portal energia

Choć ogrzewanie jest ostatnią rzeczą, o której myśli się w upalne letnie dni, to właśnie teraz opał jest najtańszy i warto się przygotować do sezonu grzewczego. Rodzaj opału zależy od posiadanego pieca i środków finansowych, które chcemy na ten cel przeznaczyć.

Na co warto zwrócić uwagę przy zakupie węgla?

Zakup opału, zwłaszcza jeśli dokonujemy go jednorazowo na cały sezon grzewczy, to niemały wydatek, dlatego warto posiąść podstawową wiedzę, która pozwoli nabyć dokładnie to, czego potrzebujemy.

Świadomy konsument zwraca uwagę na takie parametry jak:

  • kaloryczność opału (czyli ilość wytworzonego ciepła w wyniku spalenia kilograma materiału),
  • czystość rudy (brak kamieni)
  • wilgotność (bryły powinny być suche – te wilgotne ważą więcej i źle się palą)
  • struktura (czy bryła jest zwarta i nie rozpada się łatwo)

Warto zaopatrywać się w sprawdzonych punktach lub przed zakupem większej ilości nabyć po worku wybranego opału z różnych punktów i po prostu sprawdzić. Istotne jest także skąd pochodzi węgiel – krajowa, rodzima ruda ma wyższą kaloryczność niż importowana ze wschodu, jest też czystsza. Sprzedawca powinien udzielić rzetelnej informacji o źródle sprzedawanego opału.

Rodzaje opału i ich spalanie

Na rynku jest spory wybór paliw o zróżnicowanej cenie i kaloryczności. Wśród najpopularniejszych należy wymienić koks, kostkę, orzech, brykiet oraz groszek i miał.

  • Koks charakteryzuje się wysoką kalorycznością, wydajnością oraz czystością spalania. Jest jednak stosunkowo drogim opałem, co przekłada się na niski popyt. W ostatnim czasie jego cena zaczęła spadać i zrównywać się z węglem kamiennym.
  • Kostka to wysokokaloryczny rodzaj węgla kamiennego, który można spalać w wielu typach pieców węglowych. Choć duża wydajność ma wielu zwolenników, to cena jest dość wysoka.
  • Orzech to opał o kaloryczności niższej niż kostka czy koks oraz krótszym czasie spalania. W czasie eksploatacji płomień jest jasny i długi. Zakup orzecha to mniejszy wydatek niż w przypadku innych paliw
  • Brykiet jest produkowany obecnie wyłącznie w Niemczech. Ma szerokie zastosowanie nie tylko w piecach węglowych, ale także w kominkach, kuchniach i piecach CO. Jest to połączenie węgla kamiennego z brunatnym, co sprawia, że rozpalanie jest procesem szybkim i łatwym. Paliwo to spala się całkowicie i emituje niewiele dymu, jest bardzo wydajne ze względu na długi czas spalania. Cenowo odpowiada dobremu orzechowi lub gorszej jakości kostce.
  • Groszek to drobny węgiel kamienny o stosunkowo drobnej bryle ale sporej kaloryczności. Wymaga specjalnego podajnika. Jest on niewiele tańszy od orzecha.
  • Miał z węgla kamiennego to tani opał, ale oszczędność odbywa się kosztem kaloryczności. Wymaga specjalnego pieca do spalania miału.

Artykuł partnera.

+ 0 głosów: 0 (0%) 0 -
Komentarze (0) portalenergia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy nie związane z tematem, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane (regulamin). dodaj komentarzbądź pierwszy!
treść komentarza