Pompa ciepła – urządzenie, które wymusza przepływ ciepła z obszaru o niższej temperaturze do obszaru o temperaturze wyższej.
Jak wiadomo pompy ciepła używane są do chłodzenia jak też do ogrzania np., w gospodarstwach domowych jako chłodziarki, w klimatyzowanych pomieszczeniach do chłodzenia, w sklepach (przetwórstwo spożywcze) jako chłodnie, zamrażalnie. Ogrzewają pomieszczenia powietrzem ciepłym pobranym z otoczenia ( z gruntu, zbiorników wodnych czy powietrza), a także służą jako podgrzewacze do wody użytkowej.
W chłodziarkach i zamrażarkach jest „wypompowywane” powietrze ciepłe z produktów się w nich znajdujących, powodując zmniejszenie ich temperatury i oddawane na zewnątrz pomieszczenia gdzie znajduje się urządzenie (chłodziarka, zamrażarka).
Odwrotne zastosowanie ma natomiast pompa służąca do ogrzania pomieszczenia powietrze ciepłe zostaje „wypompowane” z otoczenia o niskiej temperaturze (z gruntu lub powietrza na zewnątrz budynku) i po podniesieniu temperatury czynnika roboczego oddaje ciepło do ogrzanego pomieszczenia.
Pompy ciepła można podzielić według różnych kryteriów, jednak ważną kwestią jest to z jakiego otoczenia pompa pobiera ciepło i w jaki sposób przekazuje je do pomieszczenia.
Do pomp najczęściej używanych należą:
W zależności od źródła zasilania z zewnątrz dzielimy je na:
Jednym słowem Pompa ciepła wykorzystuje ogromne ilości energii cieplnej, które utrzymuje się w naturalnych pokładach, jest urządzeniem działającym ekologicznie, bezpiecznie, jest nowoczesną metodą ogrzewania dla domów bazującą na sprawdzonej metodzie odzyskiwania ciepła.